Rumventilation
Der er forskellige ting du skal være opmærksom på, når det kommer til ventilationssystemer i forskellige rum i din bolig, eller dit erhvervsbyggeri. Herunder finder du nogle af de ting der er vigtige at være opmærksom på, når du skal installere ventilationssystem i et specifikt rum.
Badeværelse
For at undgå skimmelsvamp og dårligt indeklima på dit badeværelse, er det vigtigt at fjerne fugt. Specielt på badeværelser er fugt vigtigt at være opmærksom på, da de er nogle af de mest fugtudsatte rum i en bolig eller et erhvervsbyggeri. Der er krav til præcis hvor meget udluftning du skal have på et badeværelse. Dette er klart nemmest at opfylde ved hjælp af et ventilationssystem. Det betyder også at der er krav om at der er et mekanisk udsugningsanlæg, på alle badeværelser, i alle nyopførte boliger.
På badeværelser skal følgende krav overholdes:
- Der skal være installeret et mekanisk udsugningsanlæg. Dette ventilationssystem skal kunne udskifte minimum 15 liter luft i sekundet
- En naturlig udskiftningskanal på mindst 200 kvadratcentimeter. Den varme luft inde fra badeværelset skal kunne stige til vejrs og forlade rummet igennem denne kanal. Det kan enten være små huller i døren, en åbning under døren eller vinduer med friskluftventiler. Det giver mulighed for at frisk luft kan komme ind i badeværelset, når den varme luft fra inde fra rummet forsvinder
Desuden er der specifikke krav, såfremt badeværelset ligger op ad en facade i dit byggeri. Der skal være enten en dør, en lem, en udskiftningskanal eller et oplukkeligt vindue.
Kælder og loft
Når det kommer til udluftning i kælderrum, er der flere ting der er vigtige at være opmærksom på. Nogle gange kan for meget udluftning nemlig skade indeklimaet mere end det gavner det.
Hvis du har en kælder uden varmelegeme, skal du som hovedregel ikke lufte ud, hvis temperaturen udenfor er blot 5 grader højere end den temperatur der er i kælderen. Dette skyldes at store temperaturforskelle kan udløse kondens i kælderen, hvilket forringer indeklimaet betragteligt.
Endvidere anbefales det at lufte ud i et kælderrum tidligt om morgenen eller sent om aftenen – altså inden temperaturen stiger eller efter den er begyndt at falde igen. På den måde er temperaturforskellen på kælderen og klimaet udenfor, så lille som muligt. Det er endvidere en god idé så vidt muligt at undgå udluftning på varme dage med regnvejr, eller under tropenætter.
For at undgå dannelsen af kondens, kan det faktisk være en god idé at holde en kældertemperatur på 18 grader, selv når der er varmt om sommeren. Uanset kælderens funktion, er dette den bedste løsning for indeklimaet.
Køkken
Udluftning af køkkenet er specielt vigtigt, når det kommer til de dampe der kommer af madlavning. Derfor er der nogle ting du skal være opmærksom på, når det kommer til at lufte ud i dit køkken, for at undgå kondens. Dette er gældende på samme måde som i kælderrum.
Den bedste løsning er at integrere et ventilationssystem, gennem en emhætte, da dette er effektivt mod kodens. I og med at damp er vand i luftform, vil dette omdanne sig til kondens når det sætter sig på en vinduesrude eller en klinke væg.
Endvidere er der krav om at der i nybyggerier skal installeres en emhætte, for at sikre de bedst mulige vilkår for indeklimaet.
Stue
Stuen er ofte et af de større rum i huset, hvorfor det kan tage længere tid at få luftet fuldstændig ud. For at sikre den mest effektive udluftning, er der nogle gode råd at huske på.
- Sørg for at holde dit ventilationssystem frit og synet, for at sikre at du dette bidrager bedst muligt til udluftningen
- Såfremt du vil fremme udluftningen yderligere, og lufter ud ved at åbne vinduerne, er det vigtigt at du slukker radiatorerne i rummet
- For at optimere ventilationen i et rum, kan du med fordel åbne de ventiler der findes i nogle vinduer
Svært ved at gennemskue hvilket valg der er det rigtige?
Valg af det rigtige ventilationssystem kan til tider virke uoverskueligt. Her står vi hos Gørding Ventilationsmontage klar til at hjælpe dig.
Hvis du er i tvivl om hvorvidt du får mest muligt ud af din ventilation, eller har spørgsmål til hvordan du bedst mulig styrer luftstrømmen i et specifikt rum eller generelt i dit hjem, kommer vi gerne ud og udfører et grundigt servicetjek.
Hvad end du søger rådgivning, et uforpligtende tilbud eller blot vil høre mere om ventilationssystemer i forskellige rum, er du mere end velkommen til at kontakte os.
Du kan ringe til os på 22 44 18 16 eller skrive til os på joergen@goerdingventilationsmontage.dk.
Vi ser frem til at høre fra dig og hjælpe dig med at skabe et godt indeklima!
Skal du have monteret boligventilation?
Med Genvex sikres du et godt indeklima, samt betydelige besparelser på varmeregningen. Eftersom der i dag er lovkrav om mekanisk boligventilation, som skal medvirke at der er frisk luft i boligen samt forhindre skimmelsvamp, er Genvex det oplagte valg til dette.
Hos Gørding ventilationsmontage er vi uddannede og har mere end 20 års erfaring. Det betyder at du trygt kan overlade opgaven til os, og samtidig være sikker på at du får installeret og monteret din Genvex boligventilation korrekt.
Få et uforpligtende tilbud på montering
Hvis du ønsker at høre mere om vores priser i forbindelse med nybyggeri eller renovering er du mere end velkommen til at kontakte os via kontaktformuleren herunder. Så kan vi udarbejde et uforpligtende tilbud for montering af ventilation i boligen.
Vi giver gerne råd og vejledning, samt informere om lovene på området.